Leuke weetjes over de Fladderiep (Ulmus laevis)

Uit de serie "Wat is er fijn aan deze plant?": De Fladderiep. Een overzicht van nuttige functies en eigenschappen, en een klein receptje.

Fladderiep
Fladderiep

De fladderiep is een prachtige boom. De biodiversiteitsscore is goed, het blad word lekker gevonden door allerlei dieren, en ook melkvee.

Door de iepenziekte zijn er veel minder iepen in onze regio over. Dat is jammer, want er zijn veel dieren afhankelijk van. De fladderiep overleefd de iepenziekte wat beter, en is ook beter bestand tegen klimaatverandering. Ze kan met name beter tegen droogte en hogere temperaturen dan de meeste andere iepen.

Ook deze iep komt van nature voor in Nederland, en er is ook nog autochtoon inheems zaad of plantgoed van te krijgen. Iepen kunnen enorm oud worden en ze verdragen snoei erg goed. Kortom een veelzijdige boom die je op veel plekken in een voedselbos- of agroforestrysysteem kunt inzetten.

Wat niet veel mensen weten is dat de jonge zaadjes een delicatesse zijn. Na de bloei komen er in de lente dikke trossen van groene zaden aan. Die kunnen met huid en haar rauw van de boom worden genuttigd. Ze hebben een licht zoete, nootachtige smaak die niet snel gaat vervelen. Als de zaden rijp zijn zijn ze niet meer lekker en vallen ze van de boom af.

Recept: Boekweit met iepenzaad en misu

Ingredienten:

  • grote hand vol schoon iepenzaad (meer mag ook)

  • 100g boekweitzaad (gegrild is lekker, maar hoeft niet persé)

  • 2 eetlepels misu

Kook de boekweit volgens recept. Los de misu op in een beetje heet water of wat van het afgietsel van de boekweit als je dat over hebt (zonde om weg te gooien). Meng alle het misu mengsel, de iepenzaden en de boekweit door elkaar. Lauwwarm eten terwijl het iepenzaad nog een beetje knapperig is.

Je mag uiteraard ook uit je dak gaan met allerlei kruiden en specerijen, maar dan sneeuwt de smaak van het iepenzaad een beetje onder dus adviseren we het de eerste keer simpel te houden. Het zaad is puur ook erg lekker!