Over Voedselbos kabouters

Wist je dat de Nederlandse akkerflora sinds 1900 met 35% is gedaald? Het aantal wilde plantensoorten die groeien op akkers nemen daarmee sterk af. Niet alleen op akkers in Nederland zijn planten- en diersoorten aan het verdwijnen. In de rest van de wereld is er een grootschalige negatieve klimaatverandering gaande.

Bodem wordt steeds slechter

Het is een feit dat de bodem bij reguliere landbouw steeds slechter wordt. En laat die bodem nou net het belangrijkste zijn als basis voor het groeien van planten. We moeten daarom met z’n allen in actie komen. Nu! Als we langer wachten, dan zal ons ecosysteem langzaam verdwijnen.

Voedselbossen zijn de toekomst

Voedselbossen bieden toekomstperspectief om landbouw te combineren met natuur, voor een duurzame voedselproductie.

In het biodiverse systeem van een voedselbos vind je een door de mens gecreëerde plantengemeenschap, bestaande uit planten, bomen en struiken met een hoog aantal eetbare soorten. Daarnaast is een voedselbos volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Team

Het team van de Voedselboskabouters gaat samen met jou aan de slag om op diverse locaties in Nederland voedselbossen te ontwerpen. Samen zorgen we voor een mooie toekomst voor alle generaties.

De Voedselboskabouters is een initiatief van Arjan de Vries, Iwein Fuld en Andreas Heijdendael. Doordat ze veel ervaring hebben met het bouwen van voedselbossen zijn ze de juiste match om er ook een voor jou te realiseren.

Ze hebben ruime ervaring met bosbeheer, alternatieve voedselproductie, en het aanleggen van voedselbossen. Kom gerust eens langs voor een kop koffie bij Voedselbos Eindhoven, de Graafse Akker in Den Bosch, of Marjan's bos in Haaren om kennis te maken.

Wat is een voedselbos kabouter?

Om voedselbossen aan te leggen heb je enthousiasme, creativiteit, kennis, kunde, materialen, middelen en tijd nodig. Een voedselbos kabouter is een expert, medewerker of enthousiaste vrijwilliger die mee helpt of/en expert is in het aanleggen van voedselbossen in Nederland.

Kunden die een voedselbos kabouter bijvoorbeeld heeft is weten hoe je bomen plant of hoe je een voedselbos ontwerp maakt. Een voedselbos kabouter kan ook iemand zijn die actief is in het uitzoeken van subsidies voor voedselbossen of juist helpt bij de sociale media van jouw voedselbos. Ook kan een voedselbos kabouter gewoon geïnteresseerd zijn in voedselbossen en wil hij of zij graag een handje meehelpen met planten of andere taken als vrijwilliger.

Kortom een voedselbos kabouter helpt met alle aspecten die komen kijken bij het aanleggen, onderhouden en promoten van gezonde voedselbossen en het verwezenlijken van de missie. En iedereen die interesse heeft in voedselbossen en actief wil worden kan een voedselbos kabouter worden.

Missie van Voedselboskabouters

De missie van de voedselboskabouters.nl is om overal in Nederland voedselbossen aan te leggen. Om dit op een milieuvriendelijke en gezonde manier te doen wil voedselboskabouters.nl ervoor zorgen dat er overal ijverige voedselbos kabouters zijn die dicht bij huis voedselbossen aanleggen en promoten. Lokaal werken vermindert de negatieve impact.

Als je interesse hebt om een voedselbos kabouter te worden dan kun je een mailtje sturen naar info@voedselboskabouters.nl. Laat weten wat je achtergrond is en of je als vrijwilliger of expert aan de slag wilt en dan komen wij bij je terug.