Projecten

Meristeem

Tegen Den Bosch, bij het Engelermeer, is een grasland. Het ligt tussen het water, het natuurgebied, de parkeerplaats, en de A59. Het is nog niet zo goed te zien, maar dit is een voedselbos in wording. De bodem ligt rustig te wachten op wat komen gaat. Vrijwel onzichtbaar wordt er al heel wat voorbereid. Het mycelium van verschillende schimmels breidt zich gestadig uit. Er liggen berken-, elzen- en lindezaadjes waarvan er misschien al een paar gekiemd zijn. Mollen en pendelaars doorluchten de verdichte bodem vanaf de bosranden. Hier en daar staat een zaailing van een walnoot, of een kornoelje. En er groeien en bloeien al allerlei eetbare kruiden.

't Beleef & Bewonder Bos, Rucphen

Menig wandelaar die zijn blik op de linkerkant van de Kerkstraat in Rucphen wierp zal op 1 december 2020 vreemd opgekeken hebben vanwege de kronkelde witte bordjes in het bos. “Komt hier Glasvezel??”. Nee, geen glasvezel maar een divers bos. ‘t Beleef & Bewonder Bos, mogelijk gemaakt door Linda van Stichting de Gele Berg, haar partner, in samenwerking met Stichting MultiCreatief. Met het besluit om het stuk bos, ingeklemd tussen de Schijfse Vaarkant en de Kerkstraat aan te kopen heeft Rucphen binnenkort haar eigen diversiteit bos en is daarnaast het voortbestaan van de Rucphense Kinderboerderij ook gewaarborgd. Want ook daar heeft Linda voor gezorgd!

Marjan's bos

Het is een zwoele zomerdag in augustus 2019, maar één met een bittere nasmaak. Het wordt de dag dat Marjan, de vrouw van René Muris, overlijdt. Nog geen week later post René een oproep op Facebook, op zoek naar mensen die van zijn stuk bos een voedselbos kunnen maken. Als beloning zullen de uitvoerders de opbrengst van het voedselbos krijgen. Iwein en Arjan, de oprichters van Voedselboskabouters, reageren op het bericht en al snel wordt er een plan gemaakt om het voedselbos ter nagedachtenis van René’s vrouw aan te leggen: Marjan’s bos.

Paul's voedselbos

In 2018 kocht Paul Vrenken een stuk bos van ongeveer 750 vierkante meters in Walik, dicht bij Riethoven in de buurt. Dit stuk bos wilde Paul omtoveren tot een voedselbos met educatieve natuur waarden. In 2019 zijn de Voedselboskabouters via de saleskabouter Remko (een vriend van Paul) betrokken geraakt bij het ontwerp en aanleg van het voedselbos.

Bekijk waar we voedselbossen hebben gerealiseerd