Leesvoer voor in het voedselbos

Mycorrhiza's, het ondergrondse netwerk van een voedselbos

Schimmels zijn er in alle soorten en maten aanwezig in het voedselbos. Je hebt schimmels die dood hout afbreken, schimmels die parasiteren op levende bomen maar misschien is een van de belangrijkste groep schimmels voor een (voedsel)bos wel de groep schimmels die samenwerken met plantenwortels. De schimmels die samenwerken met planten wortels noemen we Mycorrhiza schimmels. In dit artikel zullen we eens dieper op deze groep schimmels in gaan en hoe ze gebruikt kunnen worden in het voedselbos.


Kunnen we de mensheid nog redden?

Ons klimaat verandert al sinds het ontstaan van de aarde, soms gestaag over miljoenen jaren, soms snel door bijvoorbeeld een grote aardbeving, meteorietinslag, of een sprong in de evolutie. We leven nu in een tijd waarin de mens de grootste invloed is op het klimaat. Een aantal jaar geleden publiceerde Johann Rockström zijn werk over de grenzen van de planeet. Sindsdien zijn we onverminderd over deze grenzen heen aan het gaan. https://stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html Een recent gelekt rapport van IPCC, het sterven van enkele miljarden zeedieren langs de Canadese Kust, en de recordtemperaturen in het Noordpoolgebied drukken ons op de niet te negeren feiten: de voorspellingen komen uit. Paniek is een gepaste, maar niet heel nuttige reactie. Kunnen we nog iets doen, of zit er niets anders op dan nog even goed te genieten voor de wal het schip keert?

Hoe zit het met het project bij het Engelermeer?

Zoals je misschien weet zijn we al een tijdje bezig met het plan voor voedselbos Meristeem bij het Engelermeer. Zie ook ons artikel daarover onder projecten. Nu lijkt het project in zwaar weer te komen door een bizarre gang van zaken bij de gemeente den Bosch. In dit artikel geven we wat meer achtergrond over hoe het is gelopen en waarom we een petitie zijn gestart. Wil je meteen helpen? Teken dan de petitie.

Voedselbos onderhoud & de zeis

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt zeker voor handgereedschap. Naast goed gereedschap is een goede techniek van belang. Ook dat is bij handgereedschap erg belangrijk. Voor het onderhoud van voedselbossen gebruikt men liefst geen trekker. Door het gewicht en de manier van voortbewegen is de trekker erg schadelijk voor de bodem. In de industriële landbouw lost men dat op door de grond te ploegen, maar men komt mondjesmaat tot het inzicht dat een productief systeem alleen en vooral goed produceert als het bodemvoedselweb goed werkt. De trekker en de ploeg staan daar recht tegenover. Toch is het soms wenselijk of nodig om iets in het voedselbos te onderhouden. Helemaal wild is het oogsten soms haast niet meer mogelijk, en lekkere cultivars kunnen vaak niet alleen tegen woekeraars op, en hebben onze hulp nodig. Het liefst gebruik ik voor onderhoud alleen mijn handen, een zakmes, een zeis en een zaag. In dit artikel gaan we in op het genot van onderhoud met de zeis, met wat tips en trucs.

Een lekker hapje dood afval uit het bos

Zoals we in het vorig artikel over schimmels vertelde, zijn paddenstoelen erg belangrijk in een bos. Ze zijn eigenlijk de beheerders van de natuur. Daarnaast kunnen we ze op talloze manieren gebruiken. We kunnen van allerlei soorten materialen maken van het mycelium (het netwerk van schimmeldraden), maar we kunnen ze ook voor medicinale doeleinden gebruiken. Een van de meest significante manier waarop we schimmels kunnen gebruiken is wellicht de mogelijkheid om de vruchtlichamen (paddenstoelen) te kunnen eten. In dit artikel zullen we eens gaan kijken hoe dat in een voedselbos zou kunnen.

Wat schimmelt er daar in het bos?

We horen en zien er veel over, zowel in de boeken die we lezen over voedselbossen als op de vele social media pagina's waarin voedselbos experts en enthousiastelingen hun kennis en ervaringen delen. De schimmel daarmee misschien wel de echte spin in het web die alles verbind en mogelijk maakt. Zonder een gezond schimmel netwerk ook geen gezond voedselbos, kun je wel stellen, maar wat zijn schimmels nu eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk? In dit artikel hopen wij daar wat licht op te schijnen.

Van Grasland naar Voedselbos

Elke beginsituatie is uniek, dat zoeken we met onze klanten altijd uit via de voedselboskabouters vier elementen analyse, en dan maken we een plan van aanpak in een vlekkenplan sessie. Maar er zijn ook wel overeenkomsten tussen projecten, en het is wel eens handig om generieke informatie te delen zodat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Dit artikel gaat over een voedselbos wat op een grasland begint. Dat kan een weide zijn, een hooiland, maar ook een groot gazon natuurlijk. Als het maar een terrein is wat voor het grootste deel bedekt is met gras.

Bodem Onderzoek

Het is wel bekend dat een goede basis het halve werk is of misschien in een voedselbos nog wel meer. Maar een bodem goed begrijpen kan nog best lastig zijn. Als je een bodem goed begrijpt kun je deze wel helpen beter in balans te komen voor de start van jouw voedselbos. Of je kunt betere beslissingen nemen over welke planten je plant. Er zijn verschillende onderdelen die onderzocht kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan de kleur, de structuur, de dichtheid, en de chemische samenstelling van de bodem. Is de bodem zuur? Of juist heel basis? Of heb je een hele erge zanderige bodem? Of juist heel erg kleiachtig? De bodem kun je op verschillende manieren onderzoeken. Er zijn simpele huis tuin en keuken testjes die je kunt doen die veel zeggen. Je kunt er ook voor kiezen om alles wat geavanceerder aan te pakken. En wij hebben van deze verschillende methode van het doen van bodemonderzoek een overzicht gemaakt in dit artikel!.

Hoeveel koolstof kan een voedselbos in Nederland opslaan

Een voedselbos slaat zoals alle bossen en planten koolstof op. Dit is erg belangrijk, omdat leven op aarde namelijk onmogelijk is zonder koolstof. Hoe meer je ervan in je ecosysteem hebt hoe meer leven er mogelijk is. Hoeveel koolstof een voedselbos opslaat is ook nog interessant vanuit een ander oogpunt, namelijk de eventuele financiele voordelen die je ermee kunt halen. Momenteel wordt er namelijk gewerkt aan verschillende regelingen die juist inzetten op een financiele tegemoedkoming voor boeren of mensen die veel CO2 (lees hier ook koolstof) opslaan met hun werk. Dit is een gunstige trend om juist het aanleggen van voedselbossen makkelijker en interessanter te maken voor meerdere spelers.

De stikstofkringloop

We zijn allemaal bekend met de stikstof crisis. Maar kennen we ook de stikstofkringloop en weten we echt waar het over gaat? Auto- en vliegverkeer veroorzaken stikstof. Ook grote industrieën de bouw en de landbouw dragen bij aan de overvloed aan stikstof in Nederland. De landbouw, zoals je wel zult weten, is aangewezen als een belangrijke bijdragen aan de stikstof crisis. Maar hoe zit dat nu precies? Wat is stikstof en hoe kan het produceren van voedsel helpen met het verminderen van de stikstof crisis?

Composteren

“Composteren, kun je leren….. Van Italiaanse oma’s” Ok, de titel van dit artikel is misschien een beetje ver gezocht, maar eigenlijk komt het er wel op neer, als je gaat composteren; Denk: Lasagne! Met laagjes bruin en laagjes groen, dan nog een lekker krakende laag kaas er bovenop. Nou zullen we de kaas maar even weg laten, maar natuurlijk is water en lucht heel belangrijk voor een composthoop. Want zonder die twee laatste ingrediënten gaat het niet lukken ‘n goede composthoop op te zetten. Composteren, in tegenstelling tot fermenteren gebeurt namelijk door organismen die lucht en water nodig hebben. Dus wat heb je nodig voor een klassieke composthoop?

Het noten sprookje

“Are you nuts?!”, of toch niet?

In een land, hier niet echt heel ver vandaan liep ‘n kabouter op een winderige dag door z’n bos. De zomer was mooi geweest, niet te warm, niet te droog, de ideale zomer om de herfst in te luiden met een overvloed aan paddestoelen waar de kabouter dol op was. Met z’n mandje struinde de kabouter over de bosbodem, terwijl hij ondertussen z’n Engelse woordjes repeteerde voor het Engelse examen dat in december in z’n agenda stond. Overal om hem heen hoorde hij tikjes en hij keek omhoog toen er een walnoot uit de boom kwam vallen en bovenop zijn hoofd terecht kwam. “Are you nuts!?”, riep de kabouter naar de boom. “Nou,” zei de boom, “eigenlijk niet. Mensen noemen mij wel ‘n notenboom, maar botanisch gezien zijn mijn kindjes geen noten. Een noot heeft een enkelvoudig omhulsel. Mijn kindjes zijn eigenlijk steenvruchten”. De kabouter viel bijna achterover van schrik toen hij de stem van de walnotenboom hoorde. Dat had hij niet verwacht, dat bomen kunnen praten. Maar sowieso, kabouters die een Engels cursus volgen…. Zou dit misschien ‘n sprookje zijn?

Het organiseren van een plantdag

Bij het aanleggen van een voedselbos hoort het planten. Het is een fantastisch gevoel om planten lekker in de aarde te zetten. Omdat het planten een activiteit is die juist leuk is om samen met andere mensen te doen worden bij de aanplant van voedselbossen vaak plantdagen georganiseerd. Het is niet per se zo dat je efficiënter bent wanneer je met veel mensen gaat planten. Helemaal niet wanneer veel van die mensen weinig tot geen ervaring hebben hiermee. Het is vooral een geweldige kans om je voedselbos in de schijnwerpers te zetten. Het is ook een kans om meer mensen geïnteresseerd te maken in voedselbossen en zo bewustzijn te creëren. Maar hoe organiseer je nu een succesvolle plantdag!? Want daar komt nog wel wat bij kijken.

Het sneeuwt bladeren

“Kijk nou toch eens naar al die prachtige kleuren, Bram”, zei de vrouw van onze Voedselboskabouter. “Het is ieder jaar weer een feest voor je ogen, als de bomen besluiten dat ze hun winterjas gaan aandoen. Het sneeuwt bladeren!”. Bram liep vanuit zijn schommelstoel naar het raam en keek naar buiten. Inderdaad, het frisse groen aan de bomen in zijn voedselbos was langzaam aan veranderd in een schakering van verschillende kleuren geel, rood, paars en bruin. “Anton Piek had het niet mooier kunnen schilderen dan de natuur hier doet”, dacht hij bij zichzelf. “Wel jammer dat je niets ziet van die winterjas,” zei Bram, “dat zit allemaal onder de grond, in de wortels van de boom.” “Hoe bedoel je dat?” vroeg zijn vrouw, terwijl ze hem aankeek. “Dat leg ik je straks wel uit, als ik klaar ben met bladeren verzamelen.” zei hij, en zette zijn pet op, liep naar de deur, trok zijn jas aan en verdween naar buiten.

Overbevolking & Voedsel

Stelling: Er zijn te veel mensen op de wereld om al deze mensen nog op een duurzame manier te kunnen voeden - Feit of Fabel?

De Voedselboskabouters horen vaak dat een gedeelte van de duurzame beweging denkt dat er te veel mensen op deze wereld zijn en dat deze planeet niet in staat is om al deze mensen op een duurzame manier te voeden. Er is tenslotte in deze tijd nog steeds veel hongersnood veroorzaakt onder andere door armoede door de nog steeds groeiende ongelijkheid op deze wereld. Zo gaat het verhaal. Om je een beeld te geven - er lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan constante ondervoeding (Sharma et al., 2016). Omdat wij van de Voedselboskabouters graag dingen grondig uitzoeken en niet zomaar aannemen wat anderen roepen, zijn we in literatuur gedoken om te kijken of er nu echt te veel mensen zijn om ze allemaal op een duurzame manier te kunnen voeden.

Zagen & Snoeien

Ieder voedselbos kent zijn eigen begin. Sommigen beginnen met ‘n maagdelijke groene weide, dan zal het onderhoud aan je voedselbosbomen nog ‘n paar jaar op zich laten wachten. Maar in sommige gevallen (zoals bij Marjans Voedselbos en ook Föda Silva) zal er plaats gemaakt moeten worden door geselecteerde bomen die er al staan eerst te verwijderen. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken.

Wat kost een voedselbos?

Bijna elke klant die we spreken stelt in het eerste gesprek deze vraag. En de vraag blijft telkens terugkomen. Als je iets wilt in het leven, dan is het uiteraard belangrijk om goed op te passen dat je het ook kunt betalen. Ook is het prettig als je van te voren weet wat voor facturen er zullen volgen. Daarom kijken de meeste mensen in een restaurant (soms stiekem) ook even op het prijskaartje. Je zal maar een lekker glas wijn bestellen en erachter komen dat het duurder was dan je hoofdgerecht… misschien is de nasmaak dan niet geweldig.

Van bos naar voedselbos

Bestaand bos heeft een bepaalde natuurwaarde, maar soms is er voor mensen niet veel eten te vinden. Mensen willen soms bestaand bos omvormen naar voedselbos. Is dat wel een goed idee? En hoe doe je dat? En hoe zorg je er dan voor dat ook de waarden voor de natuur vergroot wordt?

Winterwerk in een voedselbos

Traditioneel is de winter een tijd van rust, bezinning, dromen over de komende lente en zomer en concrete plannen maken. Het boerenland is te nat om te bewerken en de meeste planten vinden de snijdende koude wind maar niks. En geef ze eens ongelijk. En dan is er natuurlijk nog het feit dat de dagen steeds korter worden (in ieder geval tot kerst, daarna worden ze weer langer). Maar toch, de natuur doet het ‘n stukje rustiger aan en noopt ons mensen zich aan te passen aan de omstandigheden. Wat overigens niet inhoudt dat er in ons voedselbos niets te doen is. Verre van zelfs!

Vier Elementen Analyse

Om een voedselbos goed te kunnen ontwerpen is het belangrijk alle factoren die een ontwerp kunnen beïnvloeden te onderzoeken. Observatie is een van de fundamentele activiteiten die meer inzicht biedt in, achteraf, voor de hand liggende vragen. Waar komt de wind vandaan; Welke landschapselementen beïnvloeden het zonlicht; Wie en waar zijn mijn buren; Ligt het perceel wat je op het oog hebt langs een weg. Dit heeft namelijk allemaal invloed op hoe jij je voedselbos gaat ontwerpen. Om al deze omgevingsfactoren bij een ontwerp te betrekken hebben de Voedselboskabouters de vier-elementen-analyse ontwikkeld. Dit is een vragenlijst waarin alle belangrijke zaken -om te observeren en onderzoeken voor je aan je ontwerp begint- zijn opgenomen.

Vlekkenplan sessie

Wel eens van Jackson Pollock gehoord? Een Amerikaans schilder die behoorde tot het ‘Abstract Expressionisme’. Zijn totaal unieke manier van schilderen, ook wel ‘Action Painting’ genaamd doet meer denken aan een dans, dan aan een schilder die netjes met een kwast puntjes zet om zo tot ‘n geheel, een volmaakt schilderij te komen. Die tijd hebben we ook gehad, in de persoon van o.a. Georges Seurat, een Frans schilder uit de tijd van het ‘Pointillisme’. Door middel van kleine, verschillend gekleurde puntjes te zetten bouwde hij een beeld, zoals TV’s dat tegenwoordig doen. Met pixels.

Waterpartijen en Voedselbossen

Voor wie het nog niet wist, kabouters worden geboren met vliesjes tussen hun tenen. De precieze evolutionaire nut en noodzaak hiervan is nooit echt goed onderzocht maar het levert wel curieuze observaties in het wild op. Want in tegenstelling tot wat mensen over het algemeen denken, staan kabouters niet alleen maar sullig in de tuin op ‘n boomstronk, hebben ze echt niet alleen maar duffe hoedjes op (de laatste trend in hoeden haute couture zijn de spectaculaire creaties van Denise Wortelstronk) en pijp roken was in de kabouterwereld alweer uit toen het in de mensenwereld net aan z’n rage begon. Kabouters kunnen over water lopen!! En nog snel ook. Of het ligt aan hun waterdichte pantoffels of toch de vliesjes tussen hun tenen, wie het weet mag het zeggen. Misschien heb je het wel al eens gezien, maar veel mensen die het zeggen te hebben waargenomen, zo’n watersurfende kabouter, zullen zeggen dat het ongelooflijk was, dat ze het zelf eigenlijk niet zeker weten of ze het wel echt gezien hebben. Dus jah, wat moeten we nou precies geloven? Misschien vooral dat water een belangrijk element is en ook zeker goed voor je voedselbos.

Winterdieren

Normaal gesproken heeft Bram, onze voedselboskabouter altijd wel wat te doen. Hoewel zijn kabouter neus en outfit anders doet vermoeden behoort hij tot de moderne mannen in de kabouter samenleving. Hij poets het hele huis, doet de was (en afwas) en voedt zijn kinderen op, samen met zijn vrouw. Het had de hele week geregend en zowaar zowaar, alle wasgoed lag, netjes opgevouwen, in de kast. De bedden waren fris opgemaakt en het stof op de planken van de boekenkast was op magische wijze verdwenen. “En nu?” dacht Bram. “Kan ik me eindelijk eens vervelen”. Maar nee, dat zat er natuurlijk weer niet in. Bram’s vrouw kwam uit de keuken met ‘n grote pot hazelnootpasta. “Breng jij deze eens even naar Frans. Heb ik speciaal voor ‘m gemaakt, omdat’ie zo van hazelnoten houdt”. Bram rolde met z’n ogen en speelde een lieve glimlach naar z’n vrouw. “Ik zal eens kijken of ik’m kan vinden, hij zit meestal in struiken, te hoog voor mij”, zei Bram en pakte de grote pot aan van z’n vrouw. Jas aan, pet op en daar ging hij. Op weg naar Frans, de hazelmuis (Nee, ik verzin het niet!!).

Kinderen in een Voedselbos

“Joost!! Kom van die WC af!! Ik doe bijna in m’n broek!!” hoorde Bram, onze Voedselboskabouter roepen vanuit huis. Hij wist gelijk hoe laat het was. Dit was een bijna dagelijks terugkerend fenomeen in huize Kabouter. Met een enigszins geamuseerde blik op zijn gezicht keek hij door de deuropening naar binnen en zag zijn dochter van de ene op de andere voet springen, voor de deur van het toilet. Joost had er een handje van om uren op het toilet door te brengen met zijn mobiele telefoon. TokTak was blijkbaar de laatste rage bij de kabouterjeugd, zelfgemaakte filmpjes waarin de gebruikers gekke dansjes uitvoeren op muziek en zo veel mogelijk positieve reacties op die filmpjes proberen te vergaren. Bram had er zo zijn bedenkingen over, maar kon eigenlijk maar één ding doen om z’n dochter bij te staan in haar hoge nood: De stoppenkast! Hier volgt nu de conversatie zoals die tussen Bram, Joost als Hannah gebezigd werd: “Joost! Wees eens even sociaal, je zus moet plassen!! Ja maar, ik zit op het toilet!! Dat kan zijn, maar je zit er al ‘n uur!! Zulke verstoppingen komen niet voor in de kabouterwereld! Aaaaaaah?? Nu! Ja, Pappa, ik hou het echt niet meer!! “Klik” AAAARGH!!! Waarom doet Takkenet het niet meer??”

Een positieve impact teweegbrengen? Wat jij kan doen!

In een eerder artikel beschreven we dat overbevolking de honger op de wereld niet direct verklaart. Wij rekende toen dat het heel vreemd is dat we met het huidige landbouwareaal niet genoeg voedsel kunnen produceren. Opfristertje nodig? Klik dan hier. We kwamen er ook achter dat verspilling door het weggooien van eetbare producten ook niet de oorzaak is, maar dat er kennelijk structureel minder eten wordt geleverd aan de consument dan zou kunnen. De meest opvallende reactie was de vraag van jullie wat we zelf kunnen doen om honger op te lossen. Dat is een hele sterke vraag en die verdient dan ook een sterk antwoord. We hebben ons best gedaan om in ieder geval een gedeelte van die vraag te beantwoorden hier in dit artikel.

Gezondheid en een Voedselbos

“Het is ernstig met hem gesteld’, zei de ene kabouter tegen de andere. “Zeer ernstig, deze verschijnselen heb ik nog maar een paar keer gezien in mijn lange carrière. Ik vrees dat we deze symptomen er alleen maar onder krijgen door hem naar het hospitaal te brengen en hem pillen te voeren alsof het ‘n geitje is.” Bram kreunde zachtjes en keek met een dichtgeknepen oog naar de twee mannen die in zijn slaapkamer stonden. In tegenstelling tot de traditionele rode kaboutermutsen droegen ze witte, met een rood kruis er op. In de deuropening stond Brams dochter Sara naar binnen te gluren toen haar moeder de slaapkamer in beende, “Pardon! Mag ik er even door?”, zei ze, terwijl ze de twee ziekenbroeders aan de kant duwde. “Is het weer zo ver?? Ik heb je nog zo gezegd om je drankje te nemen na het avondeten. Maar nee hoor, meneer is ‘n stijfkop!”. Bram piepte iets onverstaanbaars en kroop nog dieper onder de dekens. “Sorry heren, loos alarm! Meneer heeft weer eens wat, u mag weer gaan”.