Het organiseren van een plantdag

Bij het aanleggen van een voedselbos hoort het planten. Het is een fantastisch gevoel om planten lekker in de aarde te zetten. Omdat het planten een activiteit is die juist leuk is om samen met andere mensen te doen worden bij de aanplant van voedselbossen vaak plantdagen georganiseerd. Het is niet per se zo dat je efficiënter bent wanneer je met veel mensen gaat planten. Helemaal niet wanneer veel van die mensen weinig tot geen ervaring hebben hiermee. Het is vooral een geweldige kans om je voedselbos in de schijnwerpers te zetten. Het is ook een kans om meer mensen geïnteresseerd te maken in voedselbossen en zo bewustzijn te creëren. Maar hoe organiseer je nu een succesvolle plantdag!? Want daar komt nog wel wat bij kijken.

"Goede voorbereiding is het halve werk!"

Het beplantingsplan en het veld voorbereiden

Ten eerste is het heel belangrijk om de plantdag goed voor te bereiden. Voor het stukje wat je wilt aanplanten is het handig om een beplantingsplan te hebben. Welke bomen wil je waar neerzetten. Ook is het aan te raden om dit beplantingsplan uit te zetten op het veld of in het bos waar je de planten neer wilt gaan zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door paaltjes in de grond te steken met labels eraan, die aangeven welke plant waar is bedacht.

Naast duidelijk markeren waar welke plant moet komen op je veld of in je bos is het ook belangrijk om het werkterrein begaanbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de bestaande kruiden en struiken voor de plantdag te maaien of terug te snoeien. Binnenkort is de plantdag van Föda Silva. Tijdens deze dag gaan we een stukje van de akker inplanten. Maar op de akker is de laatste tijd een invasie van canadese fijnstraal geweest. Het is dus belangrijk om deze eerst even een kopje kleiner te maken voor de plantdag. Dat doen we in dit geval met de zeis om de bodem zo min mogelijk te verdichten en het bodemleven wat al aan het ontstaan is zo min mogelijk te verstoren.

Naast dat het handig is dat je het terrein plantklaar maakt en de plant locaties aangeeft, is het ook handig om even te kijken of je misschien wat compost wilt toevoegen tijdens het planten aan de planten. Dit ligt natuurlijk een beetje aan de status van de locatie waar je gaat planten. Als het al een heel gezond stukje grond is dan is het misschien niet nodig. Maar als het een akker is waar nog maar weinig organische stof en leven in zit is het misschien wel aan te raden om wat schimmelrijke compost toe te voegen om de nieuwe aanplant een goede start te geven. De compost kun je ook later nog toevoegen, maar als je je planters het hele proces wilt laten zien is het wel fijn om het voor de plantdag te organiseren.

De kweker

Ook is het belangrijk om op tijd je planten te reserveren bij de kweker. Bij een voedselbos plant je vaak exotische en minder gangbare planten aan. Daarbij komt dat voedselbossen erg gewild zijn, dus de kwekers kunnen de vraag niet bijhouden. Het zou dus kunnen zijn dat jij niet de enige bent die een leuke PawPaw in je voedselbos wilt zetten tijdens de najaarsplantronde. Communiceer dus je beplantingsplan tijdig naar je kweker zodat deze op tijd planten voor je kan reserveren of over een alternatief kan nadenken met je. Daarnaast is het ook handig om ruim van te voren de datum van de plantdag te laten weten aan de kweker, zodat deze op die dag ook de planten in de ochtend kan leveren.

Het promoten van je plantdag

Naast dat je op tijd naar je kweker moet communiceren over de plantdag is het ook handig om op tijd, ongeveer een maand van te voren, over de plantdag naar je vrijwilligers te communiceren. Dit kun je doen via social media maar ook door middel van leuke kaartjes en gewoon door het te vertellen tegen mensen die je er graag bij wilt hebben.

Afhankelijk van wat je wilt bereiken bij je plantdag kun je een keuze maken over de kanalen die je wilt gebruiken om jou plantdag datum en activiteiten naar vrijwilligers te communiceren.

Bij Föda Silva willen we bijvoorbeeld graag de bewoners van het dorp waarin Föda Silva gelegen is bereiken. Deze mensen zijn niet heel actief op social media. Het is dus beter om deze mensen te bereiken via fysieke kaartjes die we bij ze in de bus doen. Deze kaartjes worden voorzien van een handgeschreven boodschap. Een handgeschreven boodschap komt over het algemeen vertrouwelijk en persoonlijk over waardoor mensen eerder reageren op zo’n uitnodiging. Ook zal er bij Föda Silva een facebook event gemaakt gaan worden om ook wat wijdere bekendheid te krijgen. Het kan ook zijn dat jij graag zoveel mogelijk mensen wilt bereiken dan is het misschien handiger om via social media te doen. Aangezien je dan makkelijker veel mensen kunt bereiken, die ook niet uit jouw directe omgeving komen.

Het is een belangrijke keuze welke kanalen je gebruikt en het is belangrijk om goed na te denken over de doelgroep die je wilt bereiken tijdens je plantdag en daarop je communicatie aan te sluiten.

Zorg dat iedereen weet wat ze te wachten staat

Het is belangrijk om van te voren goed te regelen hoe je de vrijwilligers gaat begeleiden op de dag zelf.

Welke experts zijn aanwezig op jouw plantdag? Hoeveel vrijwilligers kunnen zij aansturen? Weten deze experts wat het schema en het plan is van de plantdag? Het is belangrijk om vrijwilligers goed te begeleiden, aangezien je de bomen hopelijk maar 1 keertje in de grond gaat zetten ;) en er dan vele jaren genot van gaat hebben. Over het algemeen kan een expert tussen de 3-5 vrijwilligers begeleiden. Stem van te voren even goed af met de experts wat er geplant gaat worden, welke bomen wil je graag extra aandacht wilt geven, wanneer is de lunch, zorg jij voor de scheppen of worden die door de vrijwilligers zelf meegenomen, en wie is degene die de leiding over de hele plantdag neemt? Wij raden dan ook aan om een draaiboek te maken van de plantdag zodat iedereen weet hoe eea zal verlopen, wie wat doet en wat hij of zij zelf moet doen.

Ook wordt er bij een plantdag vaak verwacht dat er lunch geregeld gaat worden. Dit kun je of zelf doen of je zou eventueel dit ook al als een mogelijkheid kunnen zien om relaties met afnemers te gaan bouwen. Je zou eventueel een restaurant waar je graag een relatie mee wilt opbouwen kunnen laten cateren. Hierdoor is het minder werk voor jou om de lunch te regelen, kan het restaurant zijn service promoten aan nieuwe klanten, en bouw je een relatie voor de toekomst wanneer je straks een flinke oogst hebt. Het is dan het overwegen waard om de plantdag betaald te maken en dit ook goed naar iedereen te communiceren. Zo blijf je niet met dure lunches en een ontevreden cateraar zitten.

Have fun!

Als laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste dat er lol gaat zijn op de plantdag en dat kan juist door alles goed voor te bereiden zodat iedereen ontspannen aan het werk kan! Dan gaat het zeker een geweldige ervaring worden voor iedereen! Succes met het organiseren van jouw plantdag, mocht je nog extra tips of helpende handen zoeken schroom dan niet om een mailtje te sturen naar info@voedselboskabouters.nl