Winterwerk in een voedselbos

Traditioneel is de winter een tijd van rust, bezinning, dromen over de komende lente en zomer en concrete plannen maken. Het boerenland is te nat om te bewerken en de meeste planten vinden de snijdende koude wind maar niks. En geef ze eens ongelijk. En dan is er natuurlijk nog het feit dat de dagen steeds korter worden (in ieder geval tot kerst, daarna worden ze weer langer). Maar toch, de natuur doet het ‘n stukje rustiger aan en noopt ons mensen zich aan te passen aan de omstandigheden. Wat overigens niet inhoudt dat er in ons voedselbos niets te doen is. Verre van zelfs!

Typische winterklussen

Winterweer brengt typische winterklussen met zich mee. Een flinke herfststorm kan flink huishouden in ‘n bos, met afgebroken takken en ontwortelde bomen tot gevolg. Een goed aangelegde windkering kan ervoor zorgen dat eventuele schade tot ‘n minimum beperkt blijft. Een traditionele vlechtheg kan hierbij een uitkomst zijn. En laat de winter nou net het jaargetijde zijn waarin vele vrijwilligers zich opmaken voor de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschap Heggevlechten in het Brabantse Oeffelt (nabij Boxmeer). Sneeuw, regen, wind, het deert ze allemaal niet. Er is zelfs een uitdrukking dat het altijd goed weer is om te heggenvlechten. Voor meer informatie over deze ecologisch rijke en historische landschapselementen, die absoluut niet zouden misstaan in een voedselbos, kijk maar eens op de site van Heg en Landschap.

Gereedschap nakijken

Goed gereedschap is het halve werk, mit je het onderhoudt natuurlijk. Roest, uitdroging van hout, versleten messen, botte bijlen en dissels. In de winter is er tijd om hier iets aan te doen. Onderhoud vergt soms dat je een bepaald stuk gereedschap uit elkaar haalt, vergewis je ervan dat je het ook weer in elkaar gezet krijgt. Heb je er geen vertrouwen in dat het je lukt, laat het dan onderhouden door een professional (denk aan een kettingzaag). Voor basisonderhoud heb je niet veel nodig; een plek om het ongestoord uit te voeren, een staalborstel en ‘n reguliere handborstel, een fles gekookte lijnolie, een oude doek en ‘n goeie vijl. Zowel hout als metaal kan in de lijnolie gezet worden tegen roest en uitdrogen van het hout. De vijl kan gebruikt worden om scheppen en eventuele andere scherpe metalen delen weer in het gareel te krijgen. Vergeet overigens niet om de doek, waarmee je de lijnolie aanbrengt in water te dopen na gebruik om spontane ontbranding te voorkomen.

Vrijwilligersdagen en workshops

Vaak worden er in de herfst en winter ook veel vrijwilligersdagen en workshops georganiseerd. Juist deze momenten zijn ideaal om je kennis van bepaalde onderwerpen op te krikken en daarna gelijk toe te passen in je eigen voedselbos. Je kunt ook je eigen vrijwilligersdag organiseren of een workshop geven over een bepaald onderwerp waar je je in verdiept hebt. De Voedselboskabouters organiseren zelf ook een aantal vrijwilligers dagen (mits de huidige situatie ivm Corona het toelaat). Wil je hier meer over weten, neem dan even contact met ons op via info@voedselboskabouters.nl en mocht je hulp willen bij het opzetten van een workshop, laat het ons dan ook even weten. We denken graag met je mee!

Rust en genieten

Zoals al eerder gezegd, de winter is ‘n tijd waarin de natuur het ‘n tikkeltje rustiger aan doet. We kunnen je, naast bovenstaande, alleen maar aanraden hetzelfde te doen en het ritme van de natuur te volgen. Zowel goed voor allerlei onzichtbare processen die gewoon doorgaan onder de besneeuwde grond van je voedselbos, als ook voor de mens. En vergeet vooral niet te genieten van alle kleuren, geuren en emoties die dit wonderlijke jaargetijde voor je in petto heeft als je door een voedselbos wandelt. Er is een tijd voor werken en een tijd voor rust!