Veelgestelde vragen

Wat is een voedselbos?

We begrijpen dat je vragen hebt over voedselbossen. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, wil je er meer over leren of ben je op zoek naar manieren om jouw eigen voedselbosparadijs te starten. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over voedselbossen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail dan naar info@voedselboskabouters.nl

Is mijn grond geschikt voor een voedselbos?

In principe is elke grond waar bomen kunnen groeien geschikt voor een voedselbos. De eigenschappen van de bodem en het lokale klimaat zijn wel heel belangrijk voor het ontwerp. Tijdens een intake sessie kunnen we een vlekkenontwerp voor je maken. De volgende stap is selectie van de soorten. Er zijn uiteraard ook standaard lijstjes met soorten die het in een bepaalde niche goed doen voor als je helemaal zelf aan de slag wilt gaan.

Welke eetbare planten en vruchten groeien er in een voedselbos?

In een volwassen voedselbos zijn het vooral de bomen, struiken, en meerjarige gewassen die de vruchten geven. In jonger voedselbos en aan de randen kunnen ook eenjarige seizoensgewassen groeien. Vrijwel alle eetbare niet dierlijke producten die je kent kunnen een plekje krijgen in een voedselbos. Afhankelijk van de bodem en het klimaat worden de soorten beperkt. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld alleen winterharde vegetatie. Bananen telen we hier niet, maar sommige vruchten waarvan mensen denken dat ze tropisch zijn doen het hier prima. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, kiwi's, of kikkererwten.

Waar realiseren jullie voedselbossen?

Onze missie is: 'overal voedselbos' dus het makkelijke antwoord is: 'overal'. Maar vooralsnog zitten we in Nederlands taalgebied, en de meeste voedselboskabouters zitten nu in Noord-Brabant.

Waar moet ik aan denken als ik een voedselbos ga bouwen?

Een voedselbos bouwen vereist kennis, kunde, enthousiasme, creativiteit, materialen, middelen en tijd. Ben je zelf geen expert, dan kan het verstandig zijn om hulp te vragen. Wij denken graag met je mee hoe je op jouw land, akker of tuin een voedselbos realiseert.

Zijn jullie op zoek naar vrijwilligers?

De community rondom een voedselbos is minstens net zo belangrijk als het ontwerp en de aanplant. Voedselboskabouters.nl introduceert graag vrijwilligers bij elk voedselbos wat we helpen ontstaan. Er zijn ook voedselbossen waarvan de eigenaren liever niet met vrijwilligers werken, maar die zijn in de minderheid. Schrijf je maar in en we zoeken een plekje voor je.