Geld verdienen met shiitake

We doen een praktisch onderzoek naar het verdienmodel met shiitake. Verschillende shiitake kwekers moeten stoppen omdat door corona de restaurants veel minder afnemen. Voedselbossen hebben schaduwplekken, en wijkers, waarmee het goed mogelijk is om paddestoelen te kweken. Shiitake is lekker, al duizenden jaren gecultiveerd, en kost in de supermarkt €30/kilo. Een goede reden om er wat verder op in te gaan.

Eind vorig jaar kondigde Sjoerd Shiitake aan ermee op te gaan houden. Wij belden hem. Nadat we een superleuke samenwerking met Pip Gilmore van Groene Takken hadden opgestart, leek het ons een geweldige kickstart om de stammetjes en het broed van Sjoerd te redden. Dat bleek niet nodig, zijn stammetjes waren al verkocht, en hij blijft gewoon pluggen verkopen (in elk geval aan ons). Dat is mooi.

Van Pip hadden we geleerd dat het enten van stammetjes niet helemaal triviaal is, en we hadden van alles van haar geleerd. Deuvels effectief gebruiken is een kunst, en aan goed materiaal komen is best lastig. Sjoerd leerde ons er nog wat meer bij, vooral over de shiitake.

Het leuke aan shiitake is dat je van een stammetje van 10 kilo, als het meezit 2 kilo shiitake oogst over de looptijd van vijf jaar. Dat is in de supermarkt al €600 waard, maar de kwaliteit is ook nog eens een ordegrootte beter dan de supermarkt. Bedenk maar eens hoeveel champignons je koopt per jaar, en hoeveel lekkerder shiitake is…

Koop je een stammetje van 30 euro, en je gaat het zeker terugverdienen.

In een stammetje van 30 euro gaan ongeveer 40 pluggen of deuvels. Die kosten 10 tot 50 cent per stuk (afhankelijk van wat en hoe je inkoopt). Zo'n stammetje innoculeren is ongeveer 30m werk, of minder als je heel handig bent.

Dus €20 inkoop plus 30m werk leidt tot €600 besparing. Dat is een uurtarief van meer dan 1000/u! Koop je de arbeid in, dan kun je alle kosten die je ooit aan champignons hebt besparen, én veel lekkerder paddestoelen eten. Het is verbazend dat niet elke donkere plek vol staat met dergelijke stammetjes. Of niet dan!?

Wil je ook de lekkerste paddestoelen van de wereld eten? Bestel dan een advies of innoculatiedag bij de voedselboskabouters. Onze mycoloog Jip Leermakers komt graag meedenken.