Forest

Het voedselbosontwerp

Een voedselbos aanleggen is meestal een meerjarenplan. Daarom hebben wij dit proces opgeknipt in verschillende fases; de ontwerpfase en de realisatiefase. In de ontwerpfase trappen we af met de ‘Voedselboskabouters 4-elementen-analyse’ en het Vlekkenplan. Daarna wordt op basis van de van de specifieke gebruikerswensen het plantgoed aan het Vlekkenplan toegevoegd; dit vormt samen het Beplantingsplan. Het voedselbos ontwerp bestaat dus uit een Vlekkenplan en een Beplantingsplan. Hieronder worden beide producten uitgebreider beschreven. 

Een vlekkenplansessie

De Voedselboskabouters hebben de vlekkenplansessie ontwikkeld om structuur aan te brengen in de ruimte van oneindige mogelijkheden. Voorafgaand aan ons locatiebezoek doen we quick scan voor het perceel. De vlekkenplansessie vindt in principe op locatie plaats, zodat we de sessie kunnen combineren met een observatie van het voedselbosterrein. Samen met jou kijken we naar signalen, kenmerken en eigenschappen die ons wat vertellen over jouw perceel. 

Na de observatie bespreken we uitgebreid jouw wensen, dromen en ideeën, aan de hand van de vooraf ingevulde Voedselboskabouters-4-elementen-analyse. Ook zullen wij tijdens deze sessie kritische vragenstellen om ook jou uit jouw eigen box te laten denken. Omdat we graag goed jouw ideeën willen begrijpen en jou mee willen nemen in het ontwerp proces teken we met jou samen het schetsontwerp  van het vlekkenplan.  

Wat is het vlekkenplan?

De ‘vlekken’ uit het ontwerp vertegenwoordigen bestaande structuurelementen, bijvoorbeeld bebouwing, bomen & struiken en andere landschapselementen. Hier voegen we de gewenste nieuwe structuurelementen aan toe (bijvoorbeeld een waterpartij, heuvel, kas, hügel en paden) en we geven plantzones in de tekening aan. 

Het vlekkenplan wordt ook veel door landschapsarchitecten gebruikt en is dus een goed bewezen methode om de eerste creatieve lijnen en ideeën op papier te zetten. Ook hoogteverschillen in het voedselbosperceel worden hierin meegenomen. De output van de vlekkenplansessie is een vlekkenplanverslag, met tekening waarin ideeën schetsmatig zijn ingetekend. 

De beplantingsplansessie

Wanneer het vlekkenplan naar wens is, wordt er een gedetailleerd plan met bomen- en plantlagen aan toegevoegd. Uiteraard gebeurt dit weer in lijn met je gebruikerswensen en voedselbosdromen. Deze sessie doen we bij voorkeur ook op locatie, zodat we indien nodig ter plekke de situatie kunnen bekijken en het plan bij kunnen sturen. 

Bij het plannen van de beplanting wordt rekening gehouden met de plant zones en precies in de tekening aangegeven welke beplanting waar geplaatst gaat worden. Bij een Beplantingsplan wordt in plantlagen gewerkt. In de eerste instantie zal er een basis Beplantingsplan worden gemaakt met de grote structuurbomen en -planten. Daarna kan er, indien gewenst, een tweede plan worden gemaakt voor de kruidlaag en de klimmers. Beide plannen worden uiteindelijk toegevoegd aan het Vlekkenplan.

Na afloop van de beplantingsplansessie ontvang je het vlekkenplan met ingetekende beplanting en een adviesrapport, met een duidelijke uitleg hoe alles aangeplant kan worden. Bij het adviesrapport zit een genummerde plantlijst (van voorgestelde planten), welke correspondeert met de ingetekende beplanting. Op deze manier heb je een goed overzicht van de juiste plantlocaties. 

Een beplantingsplan vanaf €1975 ex. btw voor een perceel van 1ha

De Beplantingsplansessie op locatie met een plan voor de grote structuurbomen en -planten kost € 2000,- voor een perceel van 1 ha. (reistijd max. 30 min). Afhankelijk van de werkelijke grootte van het toekomstige voedselbos en de exacte locatie, werken we met een meer- en minderprijs t.o.v. de standaard basisprijs.

Zie hierboven om een indruk te krijgen hoe een Beplantingsplan eruit zou kunnen zien.  

Ontwerp in het veld uitzetten

Als je plan er klaar voor is wordt het tijd om een begin in het veld te maken. Wij helpen graag met het uitzetten van het ontwerp.

Structuurelementen uitgezet op het perceel vanaf €500 ex. BTW

Voor een halve dag uitzetten met twee voedselboskabouters kunnen we een simpel ontwerp van ongeveer één hectare uitzetten. Dat kan voor €500, op basis van €60/u ex. btw ontwerptarief. De meeste voedselbosontwerpen zijn ingewikkelder, en zeker als het terrein al begroeid is kan het rondlopen of klimmen wat meer tijd vragen. Dat schatten we vooraf samen in, na terreinobservatie en bestudering van het plan. Desgewenst maken we vooraf een vaste prijsafspraak.

Schimmels in je voedselbos

We beginnen steeds beter  te begrijpen wat het belang van een gezonde schimmelstructuur in het voedselbos is. Wanneer je  schimmels  al vroeg aan je voedselbossysteem toevoegt, kan dit positieve gevolgen hebben voor de gezondheid en groei van je planten.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel lekkere eetbare paddenstoelen die je kunt groeien, waardoor je naast fruit, noten en besjes ook paddenstoelen kunt gaan oogsten. Nieuwsgierig  geworden naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je graag meer in een schimmeladviessessie!

Advies op maat voor het inzetten van schimmels voor 250€ excl. BTW

Tijdens het schimmeladvies komt onze schimmelexpert langs, bekijkt het terrein en levert een advies op maat met verschillende mogelijkheden om schimmels te gebruiken voor bodemverbetering en eetbare oogst. Het schimmeladvies wordt geleverd voor €250 exclusief btw.

Voedselbos - Advies

Veel mensen willen hun voedselbos graag zelf ontwerpen, maar vinden het wel prettig om nog wat extra expertise-ogen te hebben bij hun ontwerp. De voedselboskabouters geven daarom ook advies op zelfgemaakte ontwerpen zodat jij met een goed gedegen ontwerp je bomen en andere mooie planten stevig de grond in kan zetten!

Wij geven ook advies over ondernemingsplannen, voedselbos marketing. Daarnaast adviseren we bij de basis: hoe het beste wat waar te planten, hoe je het beste je bomen kan onderhouden, of waar je eventueel mooiere soorten bomen en planten kan krijgen. Wil je advies, neem dan contact op!