Look zonder look onder de hazelaar

Hagen als multifunctioneel landschapselement

Hagen zijn niet alleen mooi en ecologisch nuttig, ze zijn ook een essentieel component in voedselbossen/ agroforestry en andere vormen van landbouw. Hier zetten we de mogelijke hagen die je in kunt zetten op een rijtje. Heb je hulp nodig met ontwerp, de keuze van de juiste haag, of de aanleg? Wij maken graag een offerte op maat!

Zonder windkering worden veel planten minder productief. Daarom worden vaak gemengde hakwallen van m.n. elzen ingezet om de wind te breken. Daarnaast is het vaak fijn om bijvoorbeeld honden, reëen, zwijnen, of andere onopgevoede sujetten buiten te houden. Een geweldig alternatief voor een hek of een schutting is een natuurlijke afscheiding.

35-100 €/m²

Een gemengde haag of wal van vooral prikkelige soorten en vlechtwerk. Deze haag helpt om ongewenste gasten buiten te houden. Door de toegenomen habitat zal een dergelijke haag ook de plaagdruk verlagen doordat predatoren zoals lieveheersbeestjes er goede waardplanten aan hebben. Als kers op de taart kunnen gastronomische producten in de haag verwerkt worden om diverser oogstaanbod te bieden.

De haag als natuurlijke afscheiding
De haag als natuurlijke afscheiding

Bij het kiezen van de afscheiding is het belangrijk om de soortenkeuze aan te passen om de omgeving en de gewenste planten. I.v.m. perenvuur kan bijvoorbeeld meidoorn niet overal. Ook kan het zijn dat bepaalde soorten niet geschikt zijn voor de plek. We denken graag mee over de perfecte buffer.

Ook als productiesysteem kunnen hagen erg handig zijn. Door op rijen te telen is het makkelijker om jonge boompjes te vinden, en om te oogsten met een kruiwagen, of zelfs een kleine trekker. Daarnaast is het ecosysteem langs een haag voor bepaalde soorten juist erg geschikt.

50-150 €/m²

In de Paddenstoelen laan staan bomen die samen werken met verschillende soorten mycorrhiza schimmels. De mycorrhiza schimmels ondersteunen de bomen in het verkrijgen van water en voeding en ze produceren hoogwaardige culinaire paddenstoelen.

Cantharellen in een paddenstoelen laan
Cantharellen in een paddenstoelen laan

Langs beekranden of ander water is het handig, en misschien binnenkort zelfs verplicht, om bufferzones te hebben die helpen om de natuur, maar ook om het agrarische systeem te beschermen tegen ongewenste invloeden van de buren.

35-100 €/m²

Een natuurlijke buffer nabij beken en andere waterpartijen. Deze kan fungeren als bron van eetbare (water)planten en biodiversiteit, maar ook om uitspoeling van stikstof tegen te gaan en extra water te bergen.

Voorbeeld van een beekrandhaag
Voorbeeld van een beekrandhaag


En de haag kan niet alleen een mooie aanwinst zijn voor de biodiversiteit en voor de mens. Ook vee zou kunnen profiteren van een heg. Sommige meerjarige planten staan namelijk ook op het menu van de meeste grazers. Een linde is daar een perfect voorbeeld van. De dieren zullen hierdoor een diverser dieet krijgen wat bevorderend is voor de gezondheid.

35-100 €/m²

De voederhaag is bedoeld voor het vee. Door grazers een grotere diversiteit aan voeding (zoals Linde en Pawlonia bomen) dan alleen gras aan te bieden zullen ze een diverser en gezonder dieet krijgen. Daarnaast heeft de haag voordelen voor de biodiversiteit zowel boven als onder de grond. Dit brengt weer vele andere voordelen met zich mee.

Koeien met toegang tot meerjarige
Koeien met toegang tot meerjarige

Ook zijn hagen gewoon heel erg mooi en dragen ze enorm bij aan de natuurbeleving. Recreatie is daarom ook een interessant doel van de heg. Er zouden namelijk paden gemaakt kunnen worden omringd door, of langs, hagen waar bezoekers zelf kunnen oogsten en kunnen genieten van het landschap. Wil je meer bezoekers trekken, mensen inspireren of gewoon een nieuwe vorm van omzet aan je bedrijf toevoegen? Dan is de zelfoogsthaag wellicht wat voor u.

35-100 €/m²

De zelfoogst-haag is niet alleen een bron van de biodiversiteit en voedsel. Maar door zijn diversiteit aan eetbaar goeds zorgt hij voor een jaarronde leuke beleving voor bezoekers. De zelfoogst-haag zou gebruikt kunnen worden als wandelroute voor klanten om via een abonnement systeem een leuke dag te beleven waarin men zelf kan oogsten en genieten van het landschap.

Beleving van de zelfoogsthaag
Beleving van de zelfoogsthaag