Scissors

Voedselbos onderhoud

Een voedselbosboer wordt ook wel als een luie boer gezien. Het ontwerp en de planten worden zo samengesteld dat het voedselbos een onderhoudsvriendelijk systeem wordt. Afhankelijk van je persoonlijke wensen, zul je een voedselbos af en toe toch wat bij willen sturen. Het kan zijn dat in het begin de bramen wat de overhand nemen, of dat bepaalde bomen wat extra aandacht nodig hebben. Heb je al een bestaand bos wat je om wilt vormen tot voedselbos, dan zou het best kunnen zijn dat je af en toe een den wilt omhalen of Amerikaanse vogelkers wilt uitdunnen. Al met al, kan dat in het begin nog best wat werk zijn. Wij helpen graag om je voedselbos goed bij te sturen. Lees hieronder de verschillende manieren waarop we je kunnen helpen!

Scissors
Scissors

Snoeien 

Vooral fruitbomen hebben baat bij vormsnoei. De Voedselboskabouters hebben specialisten in huis met ruime ervaring in het snoeien van diverse fruitbomen. Het ‘trainen’ van fruitbomen om een bepaalde vorm aan te nemen die ideaal is voor goede vruchtzetting behoort ook tot de mogelijkheden.

De kosten van het snoeien hangen sterk samen met de hoeveelheid bomen en hoeveel er gesnoeid moet worden. Gemiddeld moet je ongeveer rekenen met een tarief van € 400,- exclusief btw per dag. Neem contact op om voor jouw situatie een beter beeld te krijgen.

Voedselboswachter

Beginnend voedselbosbeheerders zitten vaak vol vragen over hun voedselbos. Want loopt het allemaal wel zoals het bedacht was? Hiervoor is de Voedselboswachter in het leven geroepen, die op regelmatige tijden een ronde doet door het voedselbos en veranderingen (positief en negatief) noteert en bespreekt met de eigenaren, project spin en ontwerper om eventuele aanpassingen tijdig uit te laten voeren. De voedselboswachter kan ook helpen met het bijhouden wanneer er geoogst kan worden bij exotischer planten, uitleggen hoe je het beste kunt oogsten en je op tijd laten weten wanneer er zaden geoogst kunnen worden. In overleg kunnen we kijken waar jouw behoefte ligt en hoe we hier het beste in kunnen voorzien. Wil je meer weten, neem dan contact op!

Een voedselboswachter kost €375 ex. BTW / maand

De Voedselboswachter komt minstens één keer per maand langs en geeft advies over oogst en onderhoud. Daarnaast wordt je door het afnemen van deze service lid van de voedselboskabouters community waar je terecht kunt voor vragen en overleg. Ook zijn er vrijwilligers te vinden die willen helpen op meewerkdagen. De bezoeken zijn (afhankelijk van de schaal van het te beheren terrein) te combineren met oogsten en verwerken, of klein onderhoud.

Bosopschoondag

Wanneer je een bestaand bos hebt, kan het zijn dat dit bos nog niet helemaal in balans is. Dit kan leiden tot een grote hoeveelheid bramen, Amerikaanse vogelkers of bijvoorbeeld Japanse duizendknoop. Wanneer het systeem op een weide of een akker in het begin nog niet in balans is, kan de grond gemakkelijk overwoekerd raken met planten. Soms is het dan nodig om de aanwezige beplanting wat bij te sturen en zo meer ruimte te maken voor de gewenste aanplant. Ook leggen we tijdens ‘bosopschoondagen’ soms een takkenril aan met de reeds aanwezig takken. Dit alles kan een flinke klus zijn, maar wij helpen je hier graag bij. 

De kosten van een bosopschoondag variëren afhankelijk van de grootte van het perceel en de hoeveelheid zaagwerk. De prijs van een team met twee voedselboskabouters ligt tussen € 500 – € 900,-. Uiteraard is het team nog verder uit te breiden met meer kabouters.  

Zagen

Als je al een bestaand bos hebt wat je wilt omvormen tot voedselbos, dan kan het nodig zijn om te wat bomen om te zagen. Ten eerste voor de veiligheid in het bos en ten tweede om meer licht in het bos te brengen en ruimte te maken voor de nieuwe aanplant. Het zagen van bomen op een gecontroleerde manier is een vak en kan dus best een uitdaging zijn. Belangrijk is om rekening te houden met lokale beperkingen voor bos dunning en dus niet te veel bomen in een keer weg te halen. De voedselboskabouters hebben ervaren gecertificeerde zagers beschikbaar om jouw bos gecontrolleerd bij te sturen. Indien nodig wordt hierbij met meerdere fases gewerkt om in jouw bos de gewenste ruimte te maken. Door specifieke kenmerken van verschillende bospercelen, liggen de wensen van verschillende klanten en ook passende oplossingen, vaak uit ver elkaar. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan  contact op!