Leesvoer voor voedselbosontwerp en -onderhoud

Voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een voedselbos is een heel andere mindset nodig dan voor de gangbare landbouw. Onder het motto 'bezint eer ge begint' is het raadzaam je goed in te lezen. In dit artikel behandelen we een paar nieuwe boeken die daar wellicht bij kunnen helpen.

Lezen
Lezen

Ontwerp je eigen voedselbos

Dit voedselbosboek is een paar weken terug uitgekomen. Geschreven door Louis de Jager van Food Forrest Institute. Het boek leest makkelijk weg, en Louis schroomt niet een persoonlijk verhaal te vertellen en een stellig standpunt in te nemen. Positieve verassingen die hierdoor in het boek voorkomen:

- guerilla gardening. Het mag misschien niet, maar het is wel enorm heilzaam.

- meer lokaal toegespitste praktische tips dan bijvoorbeeld het boek van Martin Crawford

En wat mij het meest verwarmde was het volgende zinnetje:
'Volgens de quote van de Amerikaanse bioloog A.L. Shigo is het beter om eenboom van € 1 te planten in een plantgat van € 100 dan een boom van € 100 ineen planigat van © 1. Athankelijk van hoe het gesteld is met de bodemgezond-heid is het mogelijk dat je de grond zal moeten bewerken om die te verbeteren.En dat kost tijd en/of geld.'

Het is een jong boek, daardoor staan er nog wat foutjes in en zijn sommige onderwerpen niet geheel uitgewerkt. Toch is het zeker de moeite om aan te schaffen voor beginnende en gevorderde voedselbossers in het Nederlands taalgebied. Voor experts is het ook leuk, misschien ook wel juist om het ergens mee oneens te kunnen zijn, want zoals gezegd is Louis is niet bang om stelling te nemen.

Voedselbosrand

We lazen ook het boek Voedselbosrand geschreven door Madelon Oostwoud. Het
boek gaat over de voordelen van een voedselbosrand, hoe je deze kunt aanleggen en welke planten geschikt zijn voor deze rand.

Het boek is toegankelijk geschreven en bevat veel informatie over voedselbossen
en de randen daarvan. Het boek begint met een korte uitleg over wat een voedselbos is en waarom het belangrijk is om deze aan te leggen. Vervolgens gaat het boek dieper in op de voordelen van een voedselbosrand. Zo lees je bijvoorbeeld dat de rand een belangrijke functie heeft voor biodiversiteit en dat het een natuurlijke bestrijding van plagen en ziektes kan bieden.

Wat ik erg waardevol vind aan dit boek, is dat het niet alleen theoretische informatie bevat, maar ook praktische tips en adviezen. De focus op het benutten van randen met voedselbossystemen is in ons huidige drukke landschap ook heel nuttig. In het boek wordt er uitgelegd hoe je een voedselbosrand kunt aanleggen en welke planten geschikt zijn voor de verschillende seizoenen. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende typen randen, zoals een bloemenrand, een kruidenrand en een struikenrand.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met mooie foto's van voedselbosranden en de verschillende planten die erin voorkomen. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van hoe een voedselbosrand eruit kan zien en wat voor planten je kunt gebruiken.
Al met al ben zijn we enthousiast over dit boek. Het is een waardevolle bron van
informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in voedselbossen en dit systeem wil toepassen in groenstroken. Het is toegankelijk geschreven en bevat veel praktische tips en adviezen. We raden dit boek dan ook van harte aan aan iedereen die meer wil leren over voedselbosranden of aan hen die een groene strook duurzaam willen invullen.