Marjan's Bos

In Haaren ligt een klein voedselbos genaamd Marjan's bos. Dit is een voedselbos aangelegd in nagedachtenis van Marjan, die ons helaas heeft verlaten. Het is aangelegd door de voedselboskabouters en het was een zeer leuk en uitdagend project.

Marjan's bos
Marjan's bos

Het is een zwoele zomerdag in augustus 2019, maar één met een bittere nasmaak. Het wordt de dag dat Marjan, de vrouw van René Muris, overlijdt. Nog geen week later post René een oproep op Facebook, op zoek naar mensen die van zijn stuk bos een voedselbos kunnen maken. Als beloning zullen de uitvoerders de opbrengst van het voedselbos krijgen. Iwein en Arjan, de oprichters van Voedselboskabouters, reageren op het bericht en al snel wordt er een plan gemaakt om het voedselbos ter nagedachtenis van René’s vrouw aan te leggen: Marjan’s bos.

Van bos naar voedselbos

Er wordt gezamenlijk besloten zoveel mogelijk bomen te behouden en zo min mogelijk te kappen. Desalniettemin, leidt het kapwerk tot lichte ongerustheid bij de buren. Ze denken dat het bos kaal gekapt zal worden en waarschuwen de gemeente. De gemeente gaat bij René op bezoek om te kijken wat er aan de hand is. Waarop hij rustig uitlegt wat ze aan het doen zijn. De gemeenteambtenaar kan niet anders dan uitgelaten reageren, zo blij is hij met de ontwikkelingen. Een voedselbos aanleggen wordt namelijk door de gemeente als onderhoud aan het bos gezien. Met deze succeservaring bouwen René en de Voedselboskabouters voort aan een prachtig voedselbos in gemeente Haaren met als doel om de biodiversiteit in de omgeving te doen toenemen.

De eerste plantdag

Op 10 November 2019 was de eerste plantdag! Met meer dan 20 man werd het landgoed langzaamaan omgetoverd tot een beginnend voedselbos. Er werd van alles gepland. Denk aan pruimen- en kersenbomen, Japanse notenboom en heel veel zomerlinde en winterlinde om de grond te minder zuur te maken. 
Wie had gedacht dat het bouwen van een voedselbos aanstekelijk zou zijn? René’s buren zijn ondertussen ook begonnen met het planten van vruchtdragende planten en bomen!

Terugbrengen van biodiversiteit

René kan terugkijken op een succesvolle plantdag en is dan ook erg tevreden over Marjan’s voedselbos en het werk van Voedselboskabouters. Een mooiere omgeving met verschillende planten en dieren kan hij zich niet wensen. Om te zorgen dat veel zeldzame dieren en planten ook een thuis hebben heeft René er bewust voor gekozen om aan een kwart van zijn 3,5 duizend vierkante meter niks te doen. Daar laat hij natuur echt zijn gang gaan. Voor René is het terugbrengen van de biodiversiteit het belangrijkste doel en hij heeft dan ook een boodschap voor mensen met kleine tuinen die niet bedoeld zijn voor productie.