Voedselbos De Haverleij

Tussen de Haverlij en het Engelermeer groeit een voedselbos van iets meer dan 4 hectare. Op dit moment werken de Voedselboskabouters samen met de natuur aan het verbeteren van de bodem door kruiden, bodemleven, en mycorrhiza. Sinds 2023 zijn we begonnen met planten, in de herfst van 2024 zullen naar verwachting de eerste fruitbomen de grond in gaan.

Het begin van voedselbos de Haverleij
Het begin van voedselbos de Haverleij

Sinds 2019 proberen de voedselboskabouters al een voedselbos bij het Engelermeer voor elkaar te krijgen. Hoe geweldig zou het zijn om dicht bij de stad, bij de natuur, en dichtbij de mensen, de symbiose van de drie werkelijkheid te maken door een voedselbos wat wordt gedragen door de gemeenschap.

Zo'n mooi voedselbosideaal komt niet vanzelf tot stand, maar zoals bijvoorbeeld ook Voedselbos Woest laat zien, is het ook zeker niet onmogelijk. De aanhouder wint, en uiteindelijk hebben we, vooral dankzij de tomeloze inzet van voedselboswachter Tom, die ook goed is in verzekeringen, groen licht gekregen van de Gemeente. Een groeiend team van vrijwilligers komt op zaterdagochtend bij elkaar om het voedselbos te observeren, en hier en daar een klein beetje bij te sturen.

Ook nu al is het een heerlijke plek. Veel mensen komen om hier in de buurt te wandelen met hun hond, of te vissen, of te genieten van rust, natuur.

Wil je ook meedoen? Stuur ons dan een berichtje, dan nodigen we je uit op een meewerkmoment!

Lees meer over de ontwikkelingen en laatste nieuwtjes rondom de Haverleij in onze blog.