Voedselbos De Haverlij

Tussen de Haverlij en het Engelermeer komt een voedselbos van iets meer dan 4 hectare. Op dit moment werken de Voedselboskabouters aan het verbeteren van de bodem door kruiden, bodemleven, en mycorrhiza. Na het grondverzet van de gemeente zal ijs en weder dienende in de winter van 2022-2023 aangeplant worden.

Het begin van voedselbos de Haverleij
Het begin van voedselbos de Haverleij

Sinds 2019 proberen de voedselboskabouters een voedselbos bij het Engelermeer voor elkaar te krijgen. Hoe geweldig zou het zijn om dicht bij de stad, bij de natuur, en dichtbij de mensen, de symbiose van de drie werkelijkheid te maken door een voedselbos wat wordt gedragen door de gemeenschap.

Zo'n mooi ideaal komt niet vanzelf tot stand, maar zoals bijvoorbeeld ook voedselbos Woest laat zien, is het ook zeker niet onmogelijk. We zijn er nog niet helemaal uit met de gemeente, maar toch hebben we groen licht gekregen om met het verbeteren van de bodem te starten. Een groeiend team van vrijwilligers komt op zaterdagochtend bij elkaar om het voedselbos te observeren, en hier en daar een klein beetje bij te sturen.

Eind van de zomer zal de gemeente hopelijk grondverzet doen, zodat we zonder zorgen over de archeologie binnen een jaar kunnen beginnen een productief voedselbosgedeelte aan te planten. Tegen die tijd komt ook de GOB subsidie vrij.

Ook nu al is het een heerlijke plek. Veel mensen komen om hier in de buurt te wandelen met hun hond, of te vissen, of te genieten van rust, natuur.

Wil je ook meedoen? Stuur ons dan een berichtje, dan nodigen we je uit op een meewerkmoment!

In onze blog hieronder zullen we U op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de Haverleij.