Voedselbos Eetlust

In de Hoeksche Waard zit het voedselbos Eetlust. Een super mooi project waarbij Boer Johan en Elise een aardappel akker omvormen tot een prachtig eetbaar paradijsje.

Plantdag voedselbos eetlust
Plantdag voedselbos eetlust

In de Hoeksche Waard is iets moois aan het ontstaan. Boer Johan en Elise maken er, met behulp van de voedselboskabouters, een prachtig voedselbos.

Beplantingsplan Hoeksche Waard
Beplantingsplan Hoeksche Waard

De Voedselboskabouters maakte samen met Willem van Spinazie en Spinoza een beplantingsplan. Er komen tientallen soorten vruchten, noten en zelfs paddenstoelen in het bos.

Plantdag Hoeksche waard
Plantdag Hoeksche waard

In Februari 2022 was het dan zo ver, de eerste bomen gingen de grond in en werden geïnoculeerd met behulpzame schimmels. Het was een inspirerende en leerzame dag met familie en vrienden. Als kers op de taart had Voedselboskabouter Ágnes voor de belangstellende een proeverij met allerlei voedselbosproducten verzorgd.

Proeverij bij voedselbos Eetlust
Proeverij bij voedselbos Eetlust

Na de afsluiting, met overheerlijke frietjes van aardappelen van Johan en Elise, was de eerste aanplant ronde geslaagd. Nu is het wachten totdat ze gaan groeien voordat het laatste plantgoed erin kan.

Graafwerkzaamheden bij Eetlust
Graafwerkzaamheden bij Eetlust

In juli 2023 werd vervolgens de poel gegraven. Deze poel zal in de toekomst bijdrage aan de biodiversiteit en ook eetbare oever/waterplanten huisvesten.

Met name de vogels vinden de oase van biodiversiteit geweldig. Bij een rondleiding door Voedselbos Eetlust spotte vogelaar Ben Koks o.a. een slechtvalk. De slechtvalk is in die omgeving erg zeldzaam geweest, en komt nu door initiatieven zoals Eetlust weer in gezonde hoeveelheden voor. Het terugkeren van roofvogels helpt om de plaagdruk door knaagdieren lager te houden, wat ook weer gunstig is voor de akkerbouw.

Tot zo ver de vooruitgang bij Voedselbos Eetlust. We zullen deze pagina updaten zodra het voedselbos en de aanleg ervan zich vordert. Wij als Voedselboskabouters zijn erg enthousiast over dit project en zijn erg benieuwd hoe het er over een paar jaar uit gaat zien.