Wat is een voedselbos?

Voedselbossen zijn steeds populairder aan het worden. Veel mensen zijn er eentje aan het aanleggen en ook onder de boeren begint het een serieuze optie te worden. Maar wat is een voedselbos exact? Wij leggen het uit.

Krenten
Krenten

Papa ik heb ook zin in frambozen! Zullen we die ook plukken dan kunnen we er straks een frambozentaart van maken!” “Natuurlijk jongen! Ga maar plukken”, zegt pa. “Papa het zijn echt hele grote.” “Dan hebben ze het dit jaar goed gedaan”, zegt papa met een lach op zijn gezicht! Ondertussen plukt hij ook wat appels, krenten en peren en stopt ze in het mandje. “Kom maar hier, dan stoppen we de frambozen ook in het mandje en gaan we afrekenen!” 

 Het is misschien een beetje onwerkelijk, maar in de toekomst kan dit wel eens de manier zijn waarop je boodschappen doet in een voedselbos. Maar dan vraag je je natuurlijk nog af: wat is een voedselbos?! Een voedselbos is een natuurlijk systeem wat door mensen is aangelegd met veel verschillende soorten (voornamelijk) eetbare planten. Denk hierbij aan notenbomen, appelbomen, perenbomen, en ook frambozen en andere soorten planten op verschillende vegetatielagen. Mens en natuur profiteren hiervan.

Een voedselbos is een gelaagd systeem met planten die op verschillende hoogtes groeien. De bomen vormen de hoogste 2 lagen. De bovenste laag is de kruinlaag met bijvoorbeeld Lindes en in de laag eronder staan kleinere bomen zoals de Mispel.

De middelste laag bestaat uit een struiklaag met frambozen of hazelaars en de kruidlaag waar brandnetels of komkommerkruid kunnen groeien.  

Helemaal onderaan vind je de bodembedekkers met bijvoorbeeld de aardbei en onderaan de wortels en knollen in de grond. Door alle andere lagen heen groeien nog de klimplanten omhoog zoals druiven. Daarnaast, zijn de schimmellaag (waar de paddenstoelen groeien) en de waterlaag (voor de waterplanten zoals de pijlkruid) ook niet weg te denken uit een voedselbos.

Windkering van voedselbos
Windkering van voedselbos

Ecosysteem natuurlijk in balans

Het idee achter een voedselbos is dat er uiteindelijk weinig menselijk ingrijpen nodig is om het voedselbos gezond te houden. Dit komt doordat alle vegetatie zo is aangeplant dat het ecosysteem op een natuurlijke wijze in balans blijft. Maar het zijn niet alleen de planten waar over na is gedacht; ook de grond, het water en de lichtval is allemaal zo bedacht dat het voor goede omstandigheden zorgt voor de planten om gezond te blijven en goed te groeien. 

Grote bomen zorgen bijvoorbeeld dat te harde wind tegenhouden wordt voor kleinere planten en het creëren van een waterpartij, kan zorgen voor een vochtiger klimaat rondom deze waterpartij. Kortom een samenspel waar zowel de mens als de natuur letterlijk tot bloei komen! 

Voedselbossen zijn een vorm van natuurinclusieve landbouw wat onderdeel is van de kringlooplandbouw, nu voorgesteld door de overheid als duurzame landbouw. Meer informatie over de krinkloop en natuurinclusieve landbouw vind je hier

Daarnaast, worden bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een voedselbos de permacultuur ontwerpmethode en principes toegepast. De permacultuur ontwerpmethode en principes zullen binnenkort in meer detail uitgelegd worden!